DAG VAN DE DUURZAAMHEID: ZO WORD JE EEN BEWUSTE SHOPPER

Woensdag 10 oktober 2018 vond voor de tiende keer de Dag van de Duurzaamheid plaats. Geen beter moment om stil te staan bij de dingen die je elke dag doet en jezelf af te vragen wat nog beter kan…

Op vlak van duurzaam wonen zijn we al heel wat stappen verder dan een aantal jaar geleden en de ontwikkelingen volgen elkaar in een snel tempo op. We weten allemaal dat zonnepanelen beter zijn voor het milieu en dat een goede isolatie zorgt voor energiebesparing. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en gaan er actief mee aan de gang.

Maar waar we niet altijd bij stil staan, zijn al die kleine aankopen… Een blauwe vaas op de kast wordt vervangen door een groene want die past beter bij het behang. Zwarte lampen worden vervangen door koperkleurige want dat is hot en happening. Een nieuwe kast wordt aangekocht en de oude wordt opgehaald en belandt bij het grof vuil… Heel erg leuk en belangrijk om met het interieur van je woning of bedrijf aan de slag te gaan! Maar ook dat kan anders, duurzamer.

3 TIPS OM VAN JOU EEN ECHTE GREEN QUEEN (OF KING) TE MAKEN

Ik wind er geen doekjes om. De eerste en meest makkelijke regel is: vintage rules! Je kan anderen erg blij maken met jouw miskopen of overbodige items en andersom kan je echte pareltjes vinden tussen tweedehands spullen. Tuurlijk zit er ook legio aan rommeltjes tussen maar niet zelden spot ik voor klanten een stoere oude locker of bots ik tegen een prachtige antieke kast of een partij overstock items aan. Stel je voor dat deze schatten zomaar op de afvalberg waren beland! Naast het feit dat je de producten laat circuleren en ze dus opnieuw gebruikt, wat goed is voor het milieu, hebben ze ook nog eens een absolute meerwaarde in je interieur. Je kunt ze prachtig laten contrasteren met nieuwe items en ze als echte eyecatchers inzetten.

De tweede regel is: koop spullen van merken die op allerlei fronten aan het milieu en de wereld denken. Tegenwoordig heb je hele mooie, goede, fijne en betaalbare eco-en-maatschappelijk-bewuste-merken. Kijk bewust rond en neem even de tijd en moeite om je te verdiepen in het verhaal achter een merk. Wedden dat er meer op de markt is dan je denkt?

“Buy less. Choose well. Make it last.”

VIVIENNE WESTWOOD

En last but nog least: soms is het goed om even na te gaan of je die nieuwe aankoop ook wel nodig hebt. Want eigenlijk denk ik dat we door de huidige welvaart met z’n állen meedoen met de overweldigende massaconsumptie. Wil je die nieuwe stoelen echt heel graag en word je er echt gelukkig van? Of hebben ze echt een toegevoegde waarde voor je bedrijf? Dan zeg ik: doen! Ik ben de eerste die ervoor predikt om je te omringen met mooie, authentieke spullen waar je hart
een sprongetje bij maakt! Maar niet zelden heeft een aankoop een andere reden… Heb je zoveel kussens in de bank liggen dat je er zelf niet meer bij kan? Sta je op het punt om een kast bij te kopen om daar je 200-delige servies in kwijt te kunnen? Of heeft je bedrijfsruimte net een make over gehad maar laat je je toch meeslepen door de heersende hypes?

Sta even stil en ga voor jezelf na wat het doel is van deze aankoop. Wil je dat nieuwe item echt aanschaffen omdat er iets mist in het interieur? Of gaat het eerder over een onrust vanbinnen, een gemis wat niet echt op te lossen is door een nieuwe aankoop…?