DIERBARE SCHATTEN: ZO GEEF JE ZE EEN EREPLEK IN HUIS

De oude schoenpoetsdoos van je opa, dat pennenbakje wat je ooit kocht op een brocantemarkt in Frankrijk of dat schilderijtje wat je dochter voor je maakte toen ze 5 was: herinneringen die een lach op je gezicht toveren telkens als je er voorbij loopt. Ze verdienen een ereplekje in je huis.

Maar hoe? Hoe geef je hen die verdiende plek en laat je ze stralen? Hier enkele tips.

INGELIJST

Heb je meerdere foto’s, kunstwerken, lijstjes, tekeningen,… die je een plekje wil geven? Stop ze in bij elkaar passende lijstjes en groepeer ze op een speelse manier. Zo creëer je een mooi lijnenspel wat je oog meeneemt op een reis vol herkenning, een tikkeltje nostalgie maar vooral heel veel warme gevoelens en herinneringen.

Heb je net items met verschillende vormen zodat ze niet allemaal in een recht lijstje passen? Groepeer ze dan alsnog en trek er een kader omheen. Bv. door ze in een open wandkastje te hangen of er een grote dunne lijst omheen te maken.

MULTIFUNCTIONEEL

Denk eens out of the box. Voorwerpen van vroeger kunnen voor een hele verrassende twist zorgen als je de functie ervan wijzigt. Zo doet de oude metalen lijmpot van mijn vader bv. dienst als pennenbak op mijn bureau. Het antieke kruikje wat ik ooit van een vriendin kreeg staat nu te pronken op mijn aanrecht en is de verzamelplek voor mijn houten lepels. Een oude aardappelkist die al tientallen jaren overal met me mee naartoe reist, is een knutselbak voor de kids en het vintage melkkrukje van een oudtante doet dienst als nachttafeltje.

MIX & MATCH

Dat antieke bijzettafeltje van je oma of opa lijkt op het eerste zicht misschien geen match met de rest van je interieur, maar juist die spannende combinatie tussen oud en nieuw kan heel verrassend werken. Probeer het eens! Juist als de rest van je interieur heel strak is, kan dat tafeltje net het pronkstuk in je huis worden!

CAPTURED MEMORIES

Creëer een bijzonder hoekje op de kast of op tafel met een verzameling van oude en nieuwe stolpen. Plaats er je dierbare schatten onder. Van het lieve bloemenvaasje dat je kreeg van je moeder tot de ruwe steen die je vond op vakantie in de bergen. Het krijgt op deze manier allemaal een ereplekje. Wissel de grootte en hoogte van de stolpen af zodat je een afwisselende collage krijgt. Zet ze op een plek in de zon en je creëert een magisch schouwspel.